Musiqueta

martes, 5 de noviembre de 2013

Els Castellers Valencians. La Muixeranga



El nom original d’ esta festa és el de… Ball de Valencians, tal com ho relaten les velles cròniques.

La muixeranga no va tindre un naixement religiós però va acabar sent absorbida per ella, i més que una dansa pròpiament dita és un conjunt de quadros plàstics amb intencionalitat representativa.

En 1724 trobem la primera relació amb la processó de la Mare de Déu de la Salut i la celebració de les primeresfestes solemnes en honor a ella, que podria ser la vinculació més antiga amb la Festa. És per això que trobem muixerangues de l’època pagana, com la “torreta”, i de la religiosa com la “Maria”. No obstant això, gràcies al patrocini de l’església, s’ha mantingut i s’ha enriquit la muixeranga, quasi gràcies a la processó de la Mare de Déu d’Algemesí.


La muixeranga és un conjunt de danses i castells humans originaris i exclusius d'Algemesí un poble de la comarca de la Ribera Alta, més que una dansa pròpiament dita, és un conjunt de quadres plàstics amb intencionalitat representativa, que participa en les processons de la Mare de Déu de la Salut, que és la festa major d'Algemesi, celebrada a primers de setembre, més concretament el 7 i el 8.




La muixeranga és el nom que reb a Algemesí, es diferència dels moderns castellers en el sentit que en la muixeranga, l'objectiu és més religios i es fa una dansa, sense que l'alçaria de les torres humanes siga crucial. Per be que la teoria ens diu que els castells i la muixeranga tenen un origen comú (les moixigangues), els primers s'haurien especialitzat en les torres humanes pròpiament dites i les segones s'haurien preservat fidels al sentit religiós i al quadre plàstic.



No hay comentarios:

Publicar un comentario